طلاق توافقی و شرایط آن

زمانی که دادخواست طلاق از جانب زن یا مرد به صورت یک طرفه به دادگاه ارائه می شود، رسیدگی به آن مدت زیادی به طول می انجامد. معمولا این پرونده ها در سه دادگاه بدوی، تجدید نظر و دیوان عالی کشور بررسی می شوند تا حکم نهایی صادر شود و شاید بیش از یک سال طول بکشد.


طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی نوعی از طلاق می باشد که در آن زن و شوهر به دلیل عدم سازش تصمیم می‌گیرند به زندگی مشترکشان پایان بدهند و هر دو طرف با تفاهم از هم جدا می‌شوند و در مورد کلیه حق و حقوق های مالی و غیر مالی قانونی شامل مهریه، نفقه، جهیزیه، اجرت المثل، حضانت و ملاقات فرزند توافق کرده و این توافق از نظر دادگاه قابل قبول و معتبر خواهد بود.
در طلاق توافقی از نزاع و درگیری طرفین کاسته شده و وقت کمتری از آن‌ها در دادگاه تلف خواهد شد به همین دلیل این روزها یکی از ساده‌ترین و کم دردسرترین انواع طلاق می باشد ولی نکته قابل توجه این است که اگر یکی از زوجین اختلافی در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان داشته باشد امکان صدور رای توافقی وجود ندارد.


ماهیت طلاق توافقی

ماهیت این نوع طلاق یعنی تفاهم میان زوجین برای صدور طلاق و به دنبال آن توافق در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت و ملاقات فرزند که از نظر قانون محترم و دادگاه ملزم است آنها را رعایت کند. به عنوان مثال زوجین با هم به تفاهم می رسند و توافق می‌کنند که زوجه مهریه را در قبال طلاق ببخشد و یا با شرایط توافق شده میانشان مهریه پرداخت شود. در بعضی مواقع هم ممکن است قسمتی از مهریه بذل شود و مابقی پرداخت شود بنابراین تمام موارد توافق در رای دادگاه منعکس و قاضی ملزم است آن را اجرا کند


طلاق توافقی فوری و تظمینی !!!
طلاق توافقی فوری، تضمینی، و ذکر مدت دقیق خلاف قوانین می باشد و با توجه به تجربه طلاق توافقی در دادگاه های خانواده تهران تقریبی و تخمینی است.
اما در طلاق توافقی این مشکل وجود ندارد. از آنجایی که مرد و زن هر دو بر سر طلاق به توافق رسیده اند، رای اولیه ای که دادگاه بدوی صادر می کند را پذیرفته و دیگر به آن اعتراضی نمی شود که به دادگاه تجدیدنظر یا دیوان عالی کشور برود. به همین دلیل عده ای به آن طلاق فوری می گویند. به این معنا که زمان کمتری برای صدور حکم نیاز دارد. اما به این معنی نیست که در همان جلسه اول قاضی حکم طلاق را می دهد. همچنین برای ثبت فوری طلاق می توانند از حق تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی خود بگذرند.
طلاق توافقی نیز پروسه اداری خود را دارد و نمی توان برای آن مهلت دقیقی تعیین کرد. زیرا بستگی به شعبه ای دارد که به پرونده رسیدگی می کند. اگر پرونده طلاق در یک شهر کوچک مطرح شود، زمان کمتری نیاز دارد تا اینکه در یک کلان شهری باشد که تعداد پرونده های طلاق آن زیاد است. همچنین نمی توان آن را به طور صددرصد تضمین کرد، چون ممکن است در مسیر رسیدگی به پرونده مشکلی پیش بیاید.


مدت زمان طلاق توافقی
مهلت ثبت طلاق توافقی در دفترخانه طلاق بعد از صدور رای دادگاه


همان طور که گفته شد، زوجین باید قبل از ارائه دادخواست طلاق توافقی درباره همه چیز به توافق رسیده باشند، در صورتی که درباره یکی از آنها مثل حضانت یا مهریه هنوز با هم اختلاف داشته باشند، دادگاه از صدور رای خودداری می کند. تا زمانی که دادگاه رای طلاق را صادر نکرده باشد، آنها نمی توانند صیغه طلاق را جاری کنند. هیچ دفترخانه ای نیز اجازه ندارد بدون دریافت رای دادگاه اقدام به این کار کنند زیرا جرم بوده و بر اساس قانون مجازات می شود.
همچنین بعد از اینکه دادگاه رای طلاق را صادر کرد، آنها حداکثر 3 ماه فرصت دارند تا به یکی از دفترخانه ها مراجعه کرده و صیغه طلاق را جاری کنند، چنانچه در مهلت مقرر این کار را انجام ندهند، رای طلاق باطل شده و باید مجددا فرآیند آن را طی کنند


مراحل طلاق توافقی


مرحله اول
زوجین باید از خاتمه دادن به زندگی مشترک خود اطمینان کامل داشته باشند. زوجین باید توافق کامل در مورد در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان داشته باشند در غیر این صورت طلاق توافقی امکان پذیر نمی باشد.


مرحله دوم
مراجعه زوجین یا وکلای آنها به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست طلاق توافقی . اصل عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه زوجین و ترجیحا کپی کارت ملی برای ثبت دادخواست مورد نیاز است. در این مرحله شما باید هزینه مربوطه را پرداخت کرده و امضای الکترونیک زن و مرد یا وکلایشان ثبت شود. سپس باید 2 یا 3 روز منتظر ماند تا پیامک دادگاه را دریافت کنید.


مرحله سوم
وقت رسیدگی دادگاه در پیامک ذکر میشود در غیر این صورت به شعبه مربوطه مراجعه کنید یا وکیل خود را مطلع کنید.
در این مرحله با توجه با حذف داوری و الزامی شدن مشاوره به مراکز مشاوره رفته و هزینه جلسات مشاوره را نیز پرداخت نمایید.
در این مرحله در واحد مشاوره دادگاه شما علت عدم تفاهم و جدایی و توافق های مالی و غیر مالی در مورد مهریه و نحوه پرداخت آن، اجرت المثل، نفقه، حضانت فرزندان و جهیزیه را مکتوب کرده و خودتان یا وکلا امضا می کنند. سپس شما نام مشاوره و نامه توافق را نزد شعبه برده و طی یکی دو روز بعد منتظر دریافت رای نهایی باشید.

در بعضی موارد قاضی شعبه تمایل دارد که شخصا با زوجین صحبت کند. معمولا وقت دادگاه برای طلاق توافقی نزدیک و سریع می باشد، بعضی از شعب نیز انجام مشاوره را موکول به بعد از جلسه رسیدگی می کنند. بعد از صدور رای (گواهی عدم امکان سازش) مرسوم است که زوجین ذیل رای می نویسند که اعتراضی ندارند و حق تجدید نظر و فرجام خواهی را از خود ساقط می نمایند


مرحله چهام
در آخر با در دست داشتن گواهی عدم سازش به یک دفتر رسمی طلاق رفته و صیغه طلاق را جاری کرده و هزینه دفترخانه را پرداخت می نمایید. مثل تمامی مراحل قبل زوجین یا هر کدام از آن ها می توانند وکیل اختیار کنند و خودشان حضور نیابند.


مدارک طلاق توافقی
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی شامل :
اصل و کپی شناسنامه
اصل و کپی کارت ملی
اصل و کپی عقد نامه یا سند ازدواج
علاوه بر این ، اجرای صیغه طلاق توافقی مستلزم این است که زن در صورت باکره بودن ، گواهی سلامت را به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه داده و در صورتی که باکره نیست، گواهی عدم بارداری خود را به همراه گواهی عدم امکان سازشبه دفترخانه برای ثبت طلاق ارائه کند .

Rate this post

About aliaghazadeh

Check Also

فسخ وکالت به چه صورت است؟

فسخ قرارداد وکالت  طبق (ماده ٦٧٨ ق.م): وكالت به سه طريق مرتفع ميشود:١- به عزل …

No comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *