وصیت عهدی از ماده 854 تا 860 قانون مدنی است
در وصیت عهدی موصی شخصی را مامور انجام وصایا قرار میده که انجام وصایا به مباشرت و مامور و دست او باشه.به او دوتا ماموریت میده:
1- صغار تحت سرپرستی متوفی را سرپرستی کنه که بهش میگیم وصی منصوب.یا اولادش محجور ک حجر او اولاده متصل به صغر سن ولایت پدر بر این کماکان باقی است یا این غیر رشید نشد این سه نفر صغار یا بالغینی که محجور و حجر آنها متصل به صغر ولایت ولی و جد پدری بر اینا باقی اگر احساس کنه که ممکن از دنیا بره میتونه برای اینا وصی انتخاب کنه.پس یکی از ماموریت های آقای وصی سرپرستی صغار و محجورین تحت سرپرستی موصی اگر چنین این افرادی بوده باشد اگر چنین صغاری هم نباشه پس چنین ماموریتی نیست.
اگر موصی این اختیار را به وصی نداده باشد باید برای صغار او بعد از او قیم تعیین کند به این آقا ما میگیم وصی منصوب ایا یک صغیری پدر و جد پدری نداره وصی منصوب داره براش تعیین شده نه.معمولا مادرهارا دادگاه قیم میکنند.
2- ماموریت دوم وصی اجرای وصایای موصی است.مثلا میوه های باغ رو کارگر بگیر بفروش.چهارتا آب سردکن بخر نصب کن.اینو فلان جا وقف کن.این ماموریتهایی که آقای وصی میده حوزه ی ماموریتش ایناست.
ماده ۸۵۴: موصی میتواند یک یا چند نفر وصی معین نماید. درصورت تعدد، اوصیا باید مجتمعاً عمل به وصیت کنند مگر در صورت تصریح به استقلال هر یک.
لازم نیست وصی یک نفر باشه. هرکجا با تعدد روبه رو هستیم مثل وکلای متعدد،قیم های متعدد وغیره یادتون باشه رای اکثریت نداریم اکثریت برای حقوق اساسی در حقوق مدنی اتفاق نظر باید باشد.مگر اینکه موصی تصریح کنه منفردا هم اقدام کنه اشکالی نداره،اصل بر اشخاص متعدد بر عمل اجتماعی است. بنابراین چون رای اکثریت نداریم لازم نیست تعداد اوصیا فرد باشه. در هیئت داوری رای اکثریت ملاک برای اینکه رای اکثریت لازم تعداد داوران باید فرد باشن مثل کارشناسان ولی تو اوصیا چون اتفاق نظر میخواهیم فرد بودن ملاک نیست.
ماده ۸۵۵: موصی میتواند چند نفر را به نحو ترتیب، وصی معین کند به این طریق که اگر اولی فوت کرد دومی وصی باشد و اگر دومی فوت کرد سومی باشد و هکذا.
اگر وصی دوم از دار دنیا رفت نفر دوم وصی باشه وغیره در عمل رفتارشون انفرادی است.
هکذا= و به همین ترتیب
ماده ۸۵۶: صغیر را میتوان به اتفاق یک نفر کبیر وصی قرار داد. در این صورت اجرای وصایا با کبیر خواهد بود تا موقع بلوغ و رشد صغیر.
تا موقع بلوغ و رشد صغیر=فکرنکنین میگه بالغ و رشید شد اون میره کنار از اون تاریخ به بعد صغیر نه، از اون تاریخ به بعد باهمه اند.
ماده ۸۵۷: موصی میتواند یک نفر را برای نظارت در عملیات وصی معین نماید. حدود اختیارات ناظر به طریقی خواهد بود که موصی مقرر داشته است یا از قراین معلوم شود.
سوال: برای نظارت ،نظارت ناظر استصوابی است یا استطلاعی؟ استصوابی یعنی کارهات باید با صواب دید او باشد.به مصلحت او باشد اگر بگه به مصلحت نیست نمیتونی چنین انجام بدی. اما اگر استطلاعی باشه صرفا اطلاع میده که میگه در جریان باش فلان کارو کردم.فلان چیزو فروختم.
قانون گفته به طریقی باشد که موصی مقید کرده اگر گفته باشه استصوابی پس استصوابی است و اگر گفته باشد استطلاعی پس استطلاعی است اگر نشود برداشت کرد اصل بر این است که نظارت استصوابی است.
سعدی میگه سرتو به کسی نگو وقتی خودت که صاحب سری به اون میگی به طریق اولاء اونم به کس دیگه ای میگه باعث سبکیه که سری رو به کسی بگیو ولی از اون بخواهی که به کسی نگی.
حضرت علی میگه: سرتو اسیر تو وقتی که گفتی تو اسیر اون میشی
ماده ۸۵۸: وصی نسبت به اموالی که بر حسب وصیت در ید او میباشد حکم امین را دارد و ضامن نمیشود مگر در صورت تعدی یا تفریط.
یعنی ید وصی ید امانی است.
ماده ۸۵۹: وصی باید بر طبق وصایای موصی رفتار کند والا ضامن و منعزل است.
ضامن و منعزل است = قهرا عزل شده است یعنی نمیخواد از دادگاه بخواهین عزل کنه از دادگاه فقط میخواهین حکم عزل اینو اعلام کنین. منعزل است یعنی خود به خود و قهرا از این سمت عزل شده است.
ماده ۸۶۰: غیر از پدر و جد پدری، کس دیگر حق ندارد بر صغیر وصی معین کند.
کی وصی تعیین میکنه؟ ولی ، ولی دو نفر هستند
1-پدر
2-جد پدری