تعریف شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود:
نکته ۱: شرکت با مسئولیت محدود جزء شرکت های سرمایه ای است.
( ماده ۹۴ ق.ت)
ماده ۹۴: شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکاء بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد – فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است.
نکته ۲: این حکم در انتهای ماده ۹۴ قانونِ تجارت بیان شده است منظور از ((محدود بودن مسئولیت شرکای شرکت با مسئولیت محدود در قبالِ دیون شرکت با میزان سرمایه خود))
آن است که شرکای شرکت ضامنِ بدهی های شرکت نیستند.
نکته ۳: در سه مورد طبق قانون تجارت شرکای شرکتِ با مسئولیت محدود ضامنِ دیونِ شرکت هستند:
۱- اگر نوع شرکت(عبارت با مسئولیت محدود) کنار اسم شرکت درج نشود.(ماده ۹۵ق.ت)
۲- اگر اسمِ شرکت متضمنِ اسمِ تمام یا برخی از شرکاء باشد.(ماده ۹۵ق.ت)
۳- اگر شرکاء (موسسین) برای آورده ی غیرنقدی قیمتی بیش از قیمت واقعی تعیین کند
نکته ۴: در فرض اول و دوم رجوع طلبکارهای شرکت به شرکاء منوط است به انحلال و تصفیه شرکت.
نکته ۵: در فرضِ اوّل شرکت فقط از حیثِ مسئولیت شرکاء در قبالِ بدهی های شرکت در حکمِ شرکت تضامنی است.از سایر جهات مثل اسباب انحلال و نظام اداری،بازرسی این شرکت تابع مقرراتِ شرکتِ با مسئولیت محدود است(یعنی حالتِ دوگانه پیدا میکنه)
نکته ۶: در فرض دوّم اگر شرکت هم اسم با همه ی شرکاء باشد و شرکت از جهتِ مسئولیت شرکاء در قبالِ دیونِ شرکت در حکمِ شرکت تضامنی است.چنانچه شرکت با برخی از شرکاء هم نام باشد از جهتِ مسئولیت شرکاء در قبالِ دیونِ شرکت در حکمِ شرکتِ مختلط غیرسهامی است.
نکته ۷: در فرض سوّم رجوعِ طلبکارهای شرکت به شرکاء منوط به انحلال و تصفیه ی شرکت نیست.
برای مثال اگر آورده ی یکی از موسسین شرکت یک قطعه زمین باشد که قیمتِ واقعی آن دیویست میلیون تومان است ولی موسسین آن را به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان تقویم کنند بعد با این قیمت گذاری شرکت ثبت شود طلبکاری که یک میلیارد تومان از شرکت بستانکار است میتواند سیصد میلیون تومان از طلب خود را بدونِ نیازِ به انحلالِ شرکت از هر یک از شرکاء مطالبه کند.
نکته ۸: اگر یکی از شرکای شرکت با عقدِ ضمانت ضامنِ شرکت با مسئولیت محدود شود به استناد عقدِ ضمان. مسئولِ پرداخت دینِ شرکت است و در صورتِ رجوعِ طلبکار نمیتواند به ماده ۹۴ قانونِ تجارت استناد کند